Vondeling Inspectietechniek & Training is eerste Westerveldse Ambassadeur van de duurzaamheid

Op de dag van de duurzaamheid, vrijdag 10 oktober 2014, heeft wethouder Homme Geertsma bekendgemaakt wie de eerste Westerveldse Ambassadeur van de duurzaamheid is geworden: Vondeling Inspectietechniek & Training uit Dwingeloo. Het ambassadeurschap is voor twee jaar.

duurzaamheidVoor de titel werden vier kandidaten beoordeeld op onder andere duurzame bedrijfsvoering. De vier kandidaten voor de titel waren:

  1. ATB Nederland (Wapserveen)
  2. Blauw Vlas schilderwerken (Havelte)
  3. Vondeling Inspectietechniek & Training (Dwingeloo)
  4. Wapserveen.com (Wapserveen)

De voordracht van de jury is in de vergadering van dinsdag 7 oktober overgenomen door het college van B&W.

In zijn speech zei juryvoorzitter Geertsma over Vondeling Inspectietechniek & Training:

“Het eerste jurybezoek was bij Vondeling Inspectietechniek & Training op het bedrijventerrein in Dwingeloo. Vader Anton en zoon Richard Vondeling ontvingen ons hartelijk, en wie vader een beetje kent die weet, dat hij al enthousiast van wal steekt vóórdat het kwartje de bodem raakt. Zo vertelde hij over het ‘100-puntenplan Duurzaamheid’ die veel ondernemers gráág van hem zouden willen kopiëren. Want met vele punten maakt hij niet alleen een duurzaamheidsslag maar óók een financiële slag.”

“Vondeling heeft het energieverbruik aanzienlijk kunnen terugdringen, door slimme maatregelen en gedragsverandering. Maar ook het kopen van gebruikte meubels en gereedschappen die er nog prima uitzien én het nog prima doen, heeft zo zijn voordelen: het product heeft een langere levensduur en dat scheelt grondstoffen, de aanschaf is een stuk goedkoper én: géén teleurstelling over het eerste krasje want dat zit er namelijk al op.”

Over de beraadslaging en uiteindelijke keuze zegt de juryvoorzitter: “U begrijpt dat het voor de jury ontzettend lastig was om een keus te maken. En we kunnen dan ook zeggen dat het een close finish was van alle vier de deelnemers. Het was kiezen tussen vier toppers, waar we ontzettend trots op zijn. De titel heet ‘de Westerveldse ambassadeur van…’ en we hebben bij het optellen van alle punten dan ook gekeken naar die Westerveldse maat. Wie kan als ambassadeur zo veel en gemakkelijk mogelijk Westerveldse bedrijven en inwoners bereiken.”

Bekijk het volledige juryrapport (PDF – 1,46 MB)

De jury

Wethouder Geertsma was voorzitter van de jury, waarin verder zitting hadden: de heer Christiaan Teule (programmaleider Energie en Duurzaamheid van de Natuur en Milieufederatie Drenthe) en twee medewerkers Duurzaamheid van de gemeente Westerveld.

VONDELING Inspectietechniek & Training